Presidenttiehdokkaiden tulot, menot ja varallisuus: Teatteria ja kansankosiskelua antiikin ohjein, törsäilyn peittelemistä?
Morjens!
Tarkan "euron" mikroyrittäjänä ja talousmedian ystävänä silmiini pisti Helsingin Sanomien Visio -liitteen juttu presidenttiehdokkaiden suhteesta rahaan. Se herätti ajatuksia kansan mielistelystä, rahankäytöstä, säästämisestä, omistamisesta ym. Ja erityisesti ristiriidoista annettujen tietojen ja annettujen vastausten välillä.
Kovat tulot, vähän varallisuutta, melko paljon velkaa, mikä mättää?
Jonkinlaisena yleislinjana jokaisen ehdokkaan perustiedoista vastauksista tuli esiin jotakuinkin seuraavaa:
- Käytännössä jokaisen ehdokkaan tulot olivat selvästi 6-numeroiset, reilusta 100 000 eurosta noin 300 000 euroon vuodessa
- Suuri osa heistä oli ainakin kohtalaisen velkaisia
- Useimmat heistä korostivat kovasti säästeliäisyyttään ja ainakin rivien välistä "askeettista" elämäänsä, "tuhlaavat" lähinnä kirjoihin silloin tällöin.
Ok, talousasioista, sijoittamisesta, varallisuudesta, talousluvuista ym kiinnostuneena heräsi heti hieman pohdintoja:
- Valtaosa heistä on tehnyt 10-30+ vuotta uraa ammateissa, joissa tulot ovat ainakin nykyrahaan muutettuna 100 000 - 300 000+ € vuodessa. Helposti tästä saa bruttotulokertymän, joka vaihtelee 1000 000 eurosta varmasti parhaimmillaan 4-6 miljoonaan euroon (kyllä, jätän pois parhaan skenaarion, että joku heistä olisi tienannut 30 vuotta 300 tonnia vuodessa). Ollaan raakoja ja mennään Suomen "kepeällä" verotuksella ja raakataan tuosta puolet verokarhulle. Silti ollaan ihan kivoissa kokonaissummissa nettona.
- Monella heistä on varmasti erittäin hyvin ansaitseva ja korkeasti koulutettu puoliso. Näin heidän kotitaloutensa kokonaistulot lienevät useimmillä vähintään 1,5-2 kertaa edellisessä kohdassa ovat summat.
- Hyvin monet heistä ovat samalla nauttineet monia päivärahan kaltaisia etuja, jotka ovat usein heidän tehtävissään niin korkeita, että niillä voi kustantaa erittäin suuren osan päivittäisistä menoista.
Onko sitä hankittu "vain kirjoja silloin tällöin" ja ollaanko sitä niin säästäväisiä?
No, edellisistä kohdista voi ala-asteen matematiikalla päätellä, että jokin tässä säästäväisyys-, vaatimattomuus- ja tarkan euron julki tuodussa politiikassa mättää näillä valtaosin poliitikoilla.
Mikäli tuollaisilla kokonais-ansioilla ei jää "viivan alle" mitään, päinvastoin velkaa (toki ymmärrän velkavivun strategisen käytön, mutta en usko siitä olevan tässä kyse), henkilön rahankäytön on pakko olla hyvin, hyvin yleellistä ja jopa törsäävää verrattuna keskiverto-palkansaajaan. Suurin osa vastaajista on eittämättä toteuttanut erittäin yleistä tendenssiä ja tapahtumaketjua:
"Mitä suuremmat tulot, sitä suuremmat menot"
No, Mika Aaltolalta poliittisena märkäkorvana pääsi suusta tämän suhteen totuuden selässään kantanut sammakko. Mutta muut ehdokkaat kommunikoivat enemmän tai vähemmän seuraavansa suoraan korpi-suomen säästäväisimmän pienviljelijä-perheen perinteitä.
Vaikka joskus hidas olenkin, niin tietenkin ymmärrän, että he tekevät tämän siksi, että maassamme kuuluu näin tehdä. Samoin jo antiikin filosofit neuvoivat poliitikkoja ja valtaapitäviä tai ylipäätään taloudellisesti menestyneitä vähättelemään varallisuuttaan, korostamaan säästäväisyyttään ja äärimmäisen kovan työnteon merkitystä mahdollisesti erittäin ilmeisen varallisuuden selittäjänä sekä tuomaan esiin välinpitämättömyyttä aiheeseen ja sen tärkeyteen itselle.
Varsin vaatimattomat ja säästeliäät, korkeintaan silloin tällöin kirjoja hankkivat presidentti-ehdokkaamme |
Täysin avointa rehellisyyttä aiheen parista on siis turha odottaa edellä mainituista syistä. Silti seuraavat kysymykset askarruttavat sekä vastaajien että toimittajien suhteen:
- Miten tuleva presidenttimme tulee edistämään kansankapitalismia, joka olisi erittäin tervetullutta maassamme, kun näytöt sen omakohtaisesta toteuttamisesta eivät suoraan sanoen ole kovin vakuuttavia?
- No, myönnän, että tässä seuraavassa on pieni jeesustelun maku, mutta millaista esimerkkiä kansakunnan johtaja osoittaa omilla toimillaan rahan hallinnan suhteen? Sekä valtion että yksilöiden tasolla, mikäli hän ei siitä itse näytä pahemmin piittavan tai ymmärtävän? Niinistö on kommentoinut ainakin valtion velkaantumista, en ole varma onko hän kommentoinut kotitalouksien velkaantumista. Miten suhtautua jatkossa miljoonia urallaan tienanneen velka-villen tai -vilman säästäväisyys-kehotuksiin?
- Taloustoimittajat voisivat puuttua tällaisiin ilmiselviin epäloogisuuksiin, eivätkä päästää ehdokkaita helpolla.
Linkki HS:n artikkeliin: https://www.hs.fi/visio/art-2000010034773.html
Mukavaa vuodenvaihdetta!
Timo Haikarainen
LitM, yksinyrittäjä, TH-Training Oy.
ps. Jos et ole jo Menestyvän mikro-yrittäjän -sisäpiirissäni, hyppää mukaan NYT! Siellä saat itsellesi vinkkejä ja työkaluja, jotka johtavat Sinua entistä parempaan menestykseen. Kaikki, mitä Sinulle siellä jaan, on käynyt läpi säälimättömän kenttätestaukseni äärimmäisen kilpaillulla alalla, jolla toimin. Ja siksi se on takuulla toimivaa! HUOM! Treenipuolen sisäpiiriini kuuluville EI tule yrityspuolen viestejäni, joten muista ilmoittautua maksutta mukaan nimenomaan Menestysvän mikroyrittäjän sisäpiiriin!
pps. ASIAKASPAIKAT TÄYTEEN, MUUT IHMETTELEMÄÄN MENESTYSTÄSI! Liiketoiminnan ja vaurauden kehittämistyökalu valmentajille (myynti, markkinointi, viestintä, työteho, tuloksen teko): Jos olet PT tai muun alan mikro- tai yksinyrittäjä tai yrittäjähenkinen palkkatyöntekijä, ja haluat itsellesi lisää asiakasvirtaa, tuottavamman hinnoittelun, myynnin takuuvarmat vinkit ja vielä tukun lisää työteho-työkaluja sekä varmat työkalut vaurauden kasvattamiseen, suosittelen sinulle ”Tienaa, sijoita ja vaurastu” -verkkokoulutustani! Lue erittäin kattava sisältökuvaus ja hyppää mukaan TÄÄLTÄ!
HUOM! Koulutuksen kohdalla on menossa huima vuodenvaihde-etu!
Kommentit
Lähetä kommentti