Everybody wants to be a personal trainer, nobody wants to do these heavy ass coaching days! 6 vinkkiä, joiden avulla valmennat paljon tehokkaasti ja työstä nauttien!

Kirjoitan tätä lauantaina. Eilen vedin 7 PT -sessiota. Sellainen 7-8 session ”normipäivä” itselläni viimeisen 12-13 vuoden aikana. 

Lukuisat PT-kulttuurin lähtömaasta USA:sta tulevat valmentajatkin ovat hämmästelleet, miten olen voinut tehdä niin valtavan määrän PT -ohjauksia (27 000 PT-ohjausta 19 vuoden aikana) urani aikana.

Olen vastannut siihen vain naurahtaen, että "Just by DOING IT!" (Perhana, tekemällä vaan!)...

Mutta taustalla on muutakin. Nimittäin: 

Tässä artikkelissa kerron, miten voit PT:nä tehdä tällaisiakin (tai aluksia lyhyempiä) päiviä asiakkaille supertuloksia tuottaen ja itse hyvin palautuen sekä niin, että aikaa riittää valmentamisen lisäksi muuhunkin.

Näillä vinkeillä lisäät myös dramaattisesti työtehoasi, eli tietyyn laskutettavaan työpanokseen käytettävää aikaan. Tämä tekee toiminnastasi myös liiketaloudellisesti kannattavampaa. 

Parhaimmillaan nämä vinkit voivat jopa kaksinkertaistaa työtehosi (ja edelleen niin, että asiakkaasi saa entistä parempia tuloksia)

Suurin osa artikkelin työkaluista on sovellettavissa myös muihin ammatteilin, erityisesti palveluntuottoon. 

Mutta ensin haluan käydä läpi sitä, miksi runsas kasvokkain valmentaminen on ammatillisen kehittymisen kannalta tärkeää (ja kyllä, nyt on korona-aika, mutta kyllä tämä tulee menemään nopeasti ohi, tavalla tai toisella). 

Miksi kannattaa valmentaa paljon kasvokkain pelkän online-valmennuksen sijasta? 

Sain jokin aika sitten seuraavan viestin mailiini eräältä "Jenkki-gurulta":


Kantin kontit. Tai, no ainakaan kovin laadukkaasti ei voi. Hyväksi, erityisesti lopulta poikkeuksellisen hyväksi  PT:ksi tulee vain ja ainoastaan viettämällä todella paljon aikaa nenäkkäin asiakkaiden kanssa!


Nimittäin kun teet paljon "lattiatyötä" asiakkaan kanssa:

💪Valmentajan silmäsi kehittyy. 

💪Opit lukemaan ihmisen liikettä kuin avointa kirjaa. 

💪Opit muutaman liikesuorituksen näkemällä ”näkemään mielessäsi” harjoittelun rakenteen ja etenemisen ydinasiat pitkälle eteenpäin. 

💪Opit opettamaan liikkeitä tehokkaasti suullisin, visuaalisin ja kosketukseen perustuvin keinoin. 

💪Opit soveltamaan mentaaliharjoittelun periaatteita käytännöllisesti asiakkaan harjoitteluun kuormittavan harjoituksen aikana, sen sijasta että se tehtäisiin Zoomissa asiasta jutellen

💪Opit ihmisen käyttäymisestä ja psykologinen silmäsi kehittyy laserintarkaksi. 

💪  Opit valtavasti viestinnästä, ja voit kehittää itsestäsi absoluuttisen huipputason viestijän -palautteenantosi, puheviestintäsi ja kehonkielesi optimoituu. 

💪 Opit valtavasti eri liikkeiden luonteesta, ja ratkaisemaan niihin liittyviä ongelmia. Eräs aivotutkijana työskentevä asiakkaani ihmetteli, miten minulla voi olla sormia napsauttamalla ratkaisu jokaiseen liikkeeseen liittyvään tekniikkaongelmaan, "väärä tuntuma/"kolotusongelmaan" ja niin edelleen? No, yksinkertaisesti siksi, että tyhmäkin jätkä oppii, kun ratkaiseen tietyn ongelman riittävän monta kertaa elävässä elämässä, saaden välittömästi suoran palautteen asiakkaalta. 

Sanalla sanoen, opit oikeasti valmentamaan ihmisiä niin, että he ovat innosta piukkana ja saavat fantastisia, huomiota herättäviä tuloksia ja samalla asiakkaidesi vammatilasto hipoo nollaa.

Joten, ole kiltti,  valmenna paljon face-to-face

Otsikkoni viittaa legendaarisen kehonrakentajan, Ronnie Colemanin legendaariseen lauseeseen: "Everybody wants to be a bodybuilder, nobody wants to lift these heavy ass weights!". Tämä homma pätee myös valmentajana kehittymiseen. Jos pyrit hyvästä paremmaksi, ota lattiatyö haltuun, ja isosti!

Olen harmikseni nähnyt välillä myös vähättelevää asennetta face-to-face -valmennusta kohtaan. "Se on ihan old school, tulevaisuus on netissä!". Usein myös halutaan olla nettijulkkis-pt:tä ennen kuin ”vyöllä” on yhtään kunnollista asiakas-casea nenäkkäin. 

Onneksi minulla on toisaalta tälläkin hetkellä ilo ja kunnia kouluttaa ja konsultoida suurta joukkoa PT:tä, jotka suhtautuvat innolla, palolla ja antaumuksella henkilökohtaiseen face-to-face -valmennukseen ja haluavat kehittää itsestään siinä super-hyviä. 

Älä sinäkään sorru pelkään verkossa luuhaamiseen. Jos arvoihisi kuuluu paras mahdollinen valmentaminen, minkä voit ihmiselle tarjota, hanki kannukset myös henkilökohtaisessa face-to-face -valmennuksessa.


Allekirjoittanut "leipätyössään". Valmentamaan oppii parhaiten valmentamalla kasvokkain. Erityisesti PT-työssä, jossa mukana on "lantun" lisäksi keho, jonka liikkeen analysointi ja opettaminen, sekä myös mittaaminen on keskeinen osa laadukasta valmennusprosessia.


Näin valmennat paljon kasvokkain ja teet sen tehokkaasti ja tuloksellisesti

Kun olet tehnyt päätöksesi valmentaa paljon face-to-face, on aika tehdä hommasta tehokasta. 

Työteho siis tarkoittaa yksikertaisesti sitä, että miten nopeasti saat tietyn, laskutettavan työpanoksen tehtyä. 

Jos haluat valmentaa paljon, tähän on pakko satsata, sillä muuten päiväsi venyvät täysin kestämättömän pitkiksi. 

Saan joskus työteho-asioistani kritiikkiä, että NE polttavat loppuun. Tämän on täyttä sontaan! HEIKKO työteho polttaa loppuun! Säntäilet ja söhläät paljon ja pitkää aikaa, mutta olet silti aina perässä hommissa. 

Tässä käytännön vinkkejä, joilla nostat työtehoasi. Olen käyttänyt niitä äärimmäisen menestyksekkäästi työtehoni kohottamiseen. 


Kohta 1. Strukturoi palvelusi - tee räätälöityä tuotteistamista 

Jos haluat nostaa työtehoasi palveluammatissa, struktoidut mallit palveluidun tuottamiseen ovat avainasemassa. Ja tämä ei pelkästään nosta työtehoasi. Se parantaa asiakkaidesi tuloksia huimasti.

Mitä tämä tarkoittaa omassa ammatissani? Vuosien varrella olen rakentanut valmennukseen lukuisia ohjelma- ja valmennus-struktuureja, jotka sisältävä kuin automaattisesti metatiedon (eli tutkimustiedon konsensuksen) siitä, mitä todella hyvä kehittyminen eri ominaisuuksissa vaatii.

Olen rakentanut struktuurit 4-12 kk jatkumoiksi, joissa syklit seuraavat toisiaan. Ja tällä kertaa niin, että fyysisen valmennusopin välttämättömyyssäännöt nousujohteisuudesta ja vaihtelevuudesta toteutuvat.

Tarkoittaako tämä, että asiakkaani ohjelmat ovat samanlaisia? Ei todellakaan! Struktuuri on samanlainen, jos asiakkaan tavoite, lähtötilanne ja ajankäyttömahdollisuudet ovat samankaltaiset. Kaikki lopullinen liikevalinta, hienosisältö liikkeiden yksityiskohdissa, kuormien tarkka kertyvä määrän (esimerkiksi voimaharjoittelun sarjat) on yksilöllinen.

Kävin aiheesta ”räätälöity tuotteistaminen” erittäin mielenkiintoisen keskustelun erään tuotantotaloutta opiskelleen kauppatieteiden maisterin kanssa loppukesästä luennoituani aiheesta "Menestyksekäs PT-toiminta". En itse ollut kyseisestä termistä tietoinen, mutta olin iloinen, kun hän spottasi seikan luennoituani aiheesta ennen keskusteluamme!

Tekemällä tämän tuotat siis ennustettavasti supertuloksia. Asiakkaasi tekee varmasti oikeita asioita riittävästi saavuttaakseen tuloksia. Samalla työtehosi valmentajana kirmaa ylöspäin! 


Kohta 2. Tee samanlaiset tehtävät putkeen

Työtehon nostamiseksi ja edelleen parempien tulosten (ja liiketaloudellisen tuloksen) tekemiseksi kannattaa ehdottomasti tehdä samanlaiset tehtävät putkeen! Jos päiväsi etenee seuraavasti: ”Teen yhden ohjelman, sitten puran maileja, sitten päivitän some, sitten teen taas yhden ohjelma, sitten vedän kaksi treeniä, sitten teen ruokavalion, sitten taas ohjelman, sitten vedän treenin..”, vedät työtehosi vessanpöntöstä alas!

Pyri tekemään kaikki ohjelmat putkeen. Pyri tekemään kaikki ruokavaliot putkeen. Pyri vetämään kaikki treenit putkeen. Jos vaihtelet fokustasi tehtävien välillä, työtehosi tippuu massiivisesti! Uskallan väittää, että saat aikaan 3 ruokavaliota noin puolet nopeammin kun teet ne putkeen, sen sijasta, että keskeytät tämän ajatteluprosessisi ja fokuksesi tekemällä joitain muuta välissä ja palaamalla taas uudestaan ruokiin.

Jos et ole PT, tämä homma koskee kyllä 95% varmuudella sinuakin. Käytännössä kaikille sopiva neuvo on purkaa maksimissaan 1-2 krt päivässä (ellei työ satu olemaan sitä kautta tapahtuvaa asiakaspalvelu) ja samankaltaiset tehtävät kannattaa järjestää peräkkäin tehtäviksi. Kokeile. Hämmästyt tämän vinkin tehosta!

HUOMAA TÄSSÄ: Erityisesti isoa kognitiivista/aivofokusta vaativissa tehtävissä, kuten ohjelmasuunnitteluissa ym. kannattaa AINA pitää mikrotaukoja. Itse teen tämän kahdella eri mallilla:

a) 50-55 min keskittynyttä työtä > 5-10 min tauko, 50-55 min keskittynyttä työtä >15-30 min tauko. Tai b) jos tehtävä vaatii super-fokusta, ja sillä on kiire (esim. superlyhyellä varoitusajalla tullut kirjallisen materiaalin laatiminen): 30 min työtä > 3-5 min tauko (ilman mitään merkittävää aktiviteettia) > 30 min työtä > sama tauko. Ja muista: ÄLÄ aloita tauon aikana muuta orientoitumista ja keskittymistä vaativaa. Anna aivojesi olla tyhjäkäynnillä! 


Kohta 3. Kirjaa kaikki ylös

Jos (ja toivon että kun) vedät merkittävän määrän treenejä päivässä/viikossa, sinun on tehtävä tarkkoja muistiinpanoja harjoituksesta. Kun olet valmistautunut päivään hyvin tsekkaamalla viimeisimmät kommunikaatiot asiakkaasi kanssa, aukaise tiedostosi asiakassession ajaksi ja kirjaa välillä kaikkia tekemiänne asioita ja huomiokohtia sekä mahdollisia asioita, jotka olet luvannut esimerkiksi asiakkaalle toimittaa. Mitään ei kannata jättää ulkomuistin varaan. 

Lisäksi ulkomuistin varassa toimiminen kuormittaa kongnitiivista kapasiteettiasi (eli nuppiasi) ja sitä on vähemmän vapaana mahdollisemmin asiakkaalle antoisaan ja fokusoituneeseen valmennustyöhön.

Kun teen treenieni "jälkihoidon" kotona, minulla on muistiinpanoissa ylhäällä KAIKKI, mitä tarvitsen. Näin kaikki tekemäni päivitykset, testiseurannan raportointi ym. sujuu tehokkaasti. Samomattakin selvää, että teen tämän edellisen kohdan mallilla. Eli kaikki putkeen. 


Kohta 4. Kanavoi kaikki asiakasviestintäsi yhteen paikkaan

Ainakin minun ajatusmaailmassani laadukkaassa valmennuksessa jokaisella ohjeella, vinkillä ja vastauksella on tarkka merkityksensä kokonaisuudessa. Ja valmentajan on oltava 100% kartalla kokonaisuudesta. Voitko tehdä merkittäviä määriä PT-ohjauksia ja hallinnoida merkittävää asiakasmäärää, jos sinulla on saman asiakkaan valmennukseen liittyvää kommunikaatiota mailissa, tekstareissa, whatsupissa, instangramin viesteissä, messengerissä ja linkedinissä? Et voi. Ainakaan järkevästi. Et voi, ainakaan hyvällä työteholla. 

Joten... ohjaa KAIKKI kommunikaatiosi samaan kanavaan.

Itselläni tämä kanava on sähköposti. Siellä minulla on kronologisesti tallessa kaikki antamani ohjeet, palautteet raporteista, sovitut asiat ym ym. Pääsen milloin tahansa 100% kärryille kaikesta pienessä hetkessä. Koska kaikki EI voi olla aktiviivisessa muistissa, jos hallinnoit ammatillisesti ja toimeentulon kannalta merkittävää asiakasmäärää. Tekstiviesti toimii kohdallani vain pikaisissa ”hätäilmoituksissa”, jos esimerkiksi kauempaa luokseni treeneihin Jyväskylään saapuvan asiakkaan juna myöhästyy.


Kohta 5. Järjestä päiväsi järkevästi

Pyri rakentamaan valmennuspäiväsi mahdollisimman järkevästi. Tämä periaate on ”sukulainen” jo läpikäymälleni kohdalle, eli samanlaisten tehtävien tekemiselle putkeen.  Otan tässä kuitenkin esiin myös toisen näkökulman. Nimittäin riittävän levon. Tee selkeä ero levon ja ammatillisen työn välille. Tiedän, että se on joskus vaikeaa alalla, joka on monelle meistä intohimo. Tee se silti.

Saan tässä joskus vastaväitteitä, että treenejä ei voi suunnitella oma aikataulu vaan asiakkaiden aikataulu edellä. Tämä on vain puoliksi, tai ehkä kolmanneksen, tai neljänneksen, tai ehkä viidenneksen totta. 

Nimittäin aivan valtaosa arvostetuista palveluammateista etenee ajavarauksen suhteen palvelun tuottajana aikataulujen mukaan. Ei asiakkaan. 

Miksi PT-työn pitäisi olla erilaista? Totta kai pitää olla keskustelua ja yhteistä sopimista ajoista, mutta ”ihan milloin vaan sulle sopii”-lähestymistapa polttaa sinut lopulta loppuun ja se EI anna sinusta edes asiakkaalle parasta mahdollista asiantuntijakuvaa. 

Nimittäin, voitko soittaa huippu-lääkärille tai asianajajalle ja sanoa hänelle, että "Sunnuntai-iltapäivä on mulle lokoisa vapaapäivän aika, tulen silloin tapaamiseen, piste.”. 

Aivan, et voi.

Saat takuulla asiakkaasi ilomielin sovittamaan omaa aikataulusi niin, ettet joudu itse tekemään töitä 7 päivänä viikossa sinne tänne ripoteltuina ja kummallisina ajankohtina.

 

Kohta 6. Pyhitä lomapäivät ja muista oma jaksaminen

Edellisillä työkaluilla pääsin tilanteeseen, jossa vedin viikkotasolla 40, joskus jopa 50 PT-sessiota ja asiakkaani tahkosivat fantastisia tuloksia. Väitän edelleen, että sekä valmennusrutiinin että työtehon tietoisen kehittämisen kautta tuokin on mahdollista. Valmennuksen pystyy tekemään hyvin. Ja jopa itse palautumaan. Kokonaistyö-aika nousee yli "normin" 40 tunnin viikon, mutta homma on lopulta  tehtävissä. Ei heti, eikä hetkessä, sillä kehittyminen näissä seikoissa ottaa aikansa. Alussa tosin tulee (kuten harjoittelussakin) yleensä super-piikki työtehoon ja homma edistyy harppauksin. 

Mutta jos mukana on tämän lisäksi jotain muutakin työtä , kuten minulla kouluttamista, konsultointia ja materiaalintuottoa, kovalla draivilla ja intohimollakin edetessä akun virta alkaa pikku hiljaa hyytyä. Itse huomasin muutama vuosi sitten, että palautumiseni alkoi kärsiä voimakkaasti. Siksi vähensin valmennuspaikkojani, sillä en halunnut jättää kokonaan muita työnkuviani kuten kouluttamista, sillä niissä pystyn tuomaan 27 000 face-to-face -pt -tunnin tuomaa Suomen suurinta hiljaisen tiedon pankkia alalle tulevien hyödyksi.

Valmennan nykyään hieman vähemmän, mutta kunnioitan edelleen täysimittaisesti edellä olevia periaatteita. Ne mahdollistavat minulle maksimaalisen nautinnollisen ja palauttavan vapaa-ajan ja samalla, kuten olen jo monta kertaa toitottanut, parhaat mahdolliset tulokset asiakkailleni!

Jo ennen tätä opin tärkeitä prinsiipejä levon merkityksestä. Vuodesta 2011 saakka olen pitänyt 4-6 viikon kesäloman joka vuosi. Samoin ruksaan kalenteriin vapaapäivät ja kunnioitan niitä supertarkasti. 


Joten ole hyvä, ja pölli surutta käyttöösi nämä periaatteet!


Tässä vielä kenttätestattuja ja tehonsa todistaneita apuvälineitä PT-valmennuksesi sekä yritystoiminnan sekä  kehittämiseen (myös muilla aloilla)!

Yksi blogiteksti on sangen rajallinen väline mennä supersyvälle näissä aiheissa. Siksi haluaisin esitellä Sinulle lopuksi kahdesta työkalusta, jotka auttavat sinua valtavasti joko a) ydinosaamisessasi, eli valmetamisessa tai b) valmennuksen (tai muun yritystoiminnan) kehittämisessä. 

Molemmat työkalut perustuvat VAIN JA AINOASTAAN loppuun asti kenttätestautuille käytännön menetelmille, jotka ovat osoittaneet ja todistaneet toimivuutensa SEKÄ PT-valmennuksen ydinosaamisessa ETTÄ liiketoiminnan tuloksellisen liiketoiminnan kehittämisessä erittäin kilpaillulla alalla: 

ASIAKKAIDEN TULOKSET KATOSTA LÄPI! Ydinosaamistyökalu personaltrainereille ja valmentajille: Jo haluat 19 vuoden ja 27 000 PT-valmennuskerran oikopolun tulosten tekoon PT-työssä, ja napata itsellesi suuren osan työteholistani ensimmäisessä kohdassa mainitsemiani (strukturoidut valmennusmallit), loppumattoman kenttätestauksen kautta huippuunsa viilattuja malleja, suosittelen sinulle lämpimästi "Lihaskasvu ja rasvanpoltto 2.0." -verkkokoulutustani. Tämän verkkokoulutuksen työkaluilla teet todella huomiotaherättäviä ja puskaradion kympin sijasta yhdelletoista kääntäviä tuloksia asiakkaidesi kanssa! Lue erittäin kattava sisältökuvaus ja hyppää mukaan TÄÄLTÄ!

 

ASIAKASPAIKAT TÄYTEEN! Liiketoiminnan kehittämistyökalu valmentajille (myynti, markkinointi, viestintä, työteho, tuloksen teko): Jos olet PT tai muun alan mikro- tai yksinyrittäjä tai yrittäjähenkinen palkkatyöntekijä, ja haluat itsellesi lisää asiakasvirtaa, tuottavamman hinnoittelun, myynnin takuuvarmat vinkit ja vielä tukun lisää työteho-työkaluja sekä varmat työkalut vaurauden kasvattamiseen, suosittelen sinulle ”Tienaa, sijoita ja vaurastu” -verkkokoulutustani! Lue erittäin kattava sisältökuvaus ja hyppää mukaan TÄÄLTÄ!

HUOM! Molempien koulutusten kohdalla on menossa joulukuu-etu. Joten hyppää mukaan NYT!


Timo Haikarainen

TH-Valmennus / TH-Training Oy 


Kommentit