Tässä paras "liikeidea" mikroyrittäjälle: toimii alalla kuin alalla!

Hyvä mikroyrittäjä, 


Oletko kuullut joskus, että yrittäjälle tärkeintä on löytää tosi hyvä,  mielellään innovatiivinen ja luova liikeidea? 

Tässä jutussa paljastan Sinulle, hyvä mikroyrittäjä tai sisäinen yrittäjä, parhaan liikeidean, joka toimii alalla kuin alalla! 


Myytti luovuudesta ja loistavan liike-idean "keksimisestä" 


Useissa kirjoissa tarjoillaan erilaisia, jopa huvittavia luovuusharjoituksia, jotta mahdollisimman mielikuvituksellinen liike-idea löytyisi. 

Itse tein tässä kohdassa oppikirjavirheen. Kun aloitin yritystoiminnan, liike-ideani oli varsin ”omaperäinen”: Tarjota personal traning- ja valmennuspalveluita ihmisille. 

Innovaviivista ja luovaa, eikö? No joo, kyllä tähän asiaan liittyy kohderyhmät sun muut, joiden kautta kannattaa luoda ns. USP, eli myynti-argumentti, jolla erotut. Liikeidean perusteet mitä, kenelle ja miten lutviintuvat ja tarkentuvat, kyllä kun pääset vauhtiin.. 

Mutta jos et ole jo vauhdilla tekemässi itsestäsi helvetin hyvää, olet pulassa, sillä…

Suurimmalle osalle meitä mikro-yrittäjiä paras "liikeidea" on kuitenkin seuraava:


Tule helvetin hyväksi siinä, mitä teet!!!

Miksi näin? Tässä pari hyvää syytä: 

  1. Tämän "liikeidean" onnistumisprosentti on massiivisen paljon korkeampi kuin "luovien ideoiden". Suht konservatiivisena yrittäjä-sijoittajana otan mieluummin tasaisen varman hyvä tuoton joka vuosi kuin pelailen arpalappuja, joissa onnistumisprosentti on hyvin matala, vaikka potentiaalinen tuotto voisi olla erinomainen. 
  2. Tämän "idean" kautta voit määritellä lopulta itse, mitä haluat tehdä. Jokin liike-idea voi olla hyvä sinänsä, mutta jos et pidä (sanoisinko jopa rakasta) sen parissa työskentelyä, idea ei ole lopulta hyvä
  3. Olemalla helvetin hyvä siinä mitä teet, rakennat ympärillesi strategia- ja sijoituskirjallisuudesta usein löytyvän vallihaudan, jonka yli kilpailijat eivät niin vaan hyppää. Rautaisen ihmimillisen pääoman kopioiminen on äärimmäisen vaikeaa ja hidasta. 



Kuva 1. Jos tulet helvetin hyväksi siinä mitä teet, rakennat mikroyrittäjän liiketoiminnallesi todella vahvan vallihaudan, jonka yli kilpailijoiden on erittäin vaikea tulla sotkemaan liiketoimintaasi tai tallomaan sen yli.

10 000 tuntia menestykseen.. Aloita heti! 


Miten sitten tullaan helvetin hyväksi? Tarvitset siihen a) paljon harjoittelua ja b) tarkoituksenmukaista harjoittelua. Aloittelellessani valmentajan uraani, luin Anders Ericssonin kirjan ”Expert performance in sport”. Ericssonin oli tutkimuksissaan löytänyt 10 000 tunnin säännön

Huippu-eksperttejä yhdisti noin 10 000 tuntia tietoista ja tarkoituksenmukaista harjoittelua. Ericssonin työn pohjalta  enemmän bisnesmaailman viihdekirjoittajiin kuuluva Malcolm Gladwell popularisoi tämän periaatteen yhdessä lukuisista kirjoistaan.

2000-luvun alussa aloin osittain Ericssonin kirjan innoittamana,  ja eritoten "rakkaudesta lajiin", tekemään personal training -valmennusta aivan sairaasti. Tavoitteena oli aluksi tuo 10 000 tuntia. Aluksi palkka ei ei ollut kova, joskus sitä ei tullut lainkaan. Tein esimerkiksi 2000-luvulla tuhansia tunteja ilmaista valmentamista. 

Tein siis ensiksi paljon. Tein myös valtavasti virheitä. Opin niistä, ainakin osasta. Mutta sekin riittää. Entä se tietoinen harjoitteleminen? Reflektoin tekemistäni: Kirjasin päivien jälkeen a) mitä tein hyvin, b) mitä olisin voinut parantaa ja c) miten voin konkreettisesti parantaa sitä, mikä vaatii viilausta. Jatkoin. Nyt kasassa on reilu 26 000 valmennustapaamista. Ja matka jatkuu.

Olemme (käytännössä aina) ongelmanratkaisijoita! 


Valtavan tekemisen ja tietoisen harjoittelun kautta kehityin valmentajana nopeasti ja aloin nähdä mistä pidän, mikä on kannattavaa ja ennen kaikkea (yrittäjänäkökulmasta)...

Minulle alkoi muodostua maine tekijänä, joka on helvetin hyvä ratkaisemaan tiettyjä ongelmia. 

Ongelmia, joita on todella monilla ihmisillä! Nimittäin: 

  • 2/3 osaa suomalaisista on ylipainoisia
  • 80% suomalaisista liikkuu liian vähän.
  • Yli 1 000 000 käy salilla ja hyvin monet heistä haluavat parempia tuloksia treenistään.

Ei lopu työsarka yhdeltä ukkelilta ja tarkentamisen mahdollisuuksia piisaa.

Eli sen sijaan, että pohdit, pähkäilet pääsi puhki "tosi luovaa liike-ideaa", seuraa yksinkertaisesti seuraavaa listaa ja lätkäise rukkaset kauniiseen tai vähemmän kauniiseen käteesi ja ryhdy kehittämään itsestäsi helvetin hyvää ongelmanratkaisijaa! 

  1. Varmista aluksia, että on olemassa riittävästi ihmisiä, joilla on ongelma, jonka pystyt ratkaisemaan
  2. Varmista, että lähtökohtaisesti nautit tällaisten ongelmien ratkaisemisesta (muuten leipiinnyt ja et jaksa kehittää itsestäsi helvetin hyvää)
  3. Tule helvetin hyväksi ratkaisemaan tämä ongelma 


Tässä siis kiteytettynä seikka, jota kutsun menestyksen ekspertiisi-periaatteekseni.

Mutta muutakin on hyvä ottaa mukaan...

Kun tähän kolmen kohdan keitoikseen lisää markkinoinnillisia ja viestinnällisiä elementtejä, alkaa homma todella rokata. 

Sekä hyväksi tulemiseen että näihin markkinoinnillisiin ja viestinnällisiin ym. liiketoiminnan elementteihin on olemassa oikopolkoja ja voimakkaita tehokeinoja. Myös niiden käyttö kannattaa aloittaa HETI! Kerron niistä Sinulle lisää tulevissa postauksissa, joten pysy mukana! 

Mutta miksi aloitin tällä? Miksi en aloittanut jollain "seksikkäällä" markkinointi-, myynti- tai päivärutiinijipolla? 

No, ilman helvetin hyväksi tulemistakin markkinointikikoilla voi kyllä saada juttuja aikaan väliaikaisesti, mutta korttitalo sortuu nopeasti. Jopa vuosikymmeniä kestävää kilpailuetua on mahdoton rakentaa ilman rautaista ihmimillistä pääomaa osaajana. 

Aloita siis jo tänään. Aloita kokemuksen kartuttaminen keinolla millä hyvänsä. Liikeideat (mitä, kenelle ja miten) alkavat kehittyä, kun näet alaa ja sinulle alkaa kehittyä kokemusta. Ja tietoista harjoittelua. 

Jos sinulla on jo kohtalaisesti pyörivä bisnes, helvetin hyväksi kehittyminen tuo sinulle verratonta menestysvipua ja todella syvän "vallihaudan" liiketoimintasi suojaksi. 

"Mutta kun mun alani on erilainen, ei siellä voi erottua osaamisella!" 


Tiedän, että saatat miettiä tätä.. "Oma alani on sellaista hyvin yksinkertataista tekemistä, siellä kilpaillaan hinnalla! Ei tieto- ja taitotaso ratkaise!"

Muuten varmasti ratkaisee! 

Se kokemus, mikä minulla on erityisesti palveluiden ostamisesta, erottuminen osaamisella ei todellakaan ole kovin vaikeaa. 

Sama koskee usein myös tuotteita. Kun tuotteiden myynnissä on myös mukana ekspertiisi. Ja asiakkaan ongelmanratkaisu. Voit vaikuttaa näillä alueilla VALTAVASTI. Sinulla on hihassasi lukematon määrä ässiä, jotka voit nykäistä esiin tarvittaessa: Asiakkaan ja hänen ongelmiensa tuntemus, markkinointi, viestintä, tehokkaat rutiinit, ym ym. 

Näistä ja todella monesta muusta menestystekijästä kirjoitan Sinulle lisää tulevaisuudessa, jotta Sinä menestyisit entistä paremmin! 

Lopuksi: Mistä Sinä haluasit lukea ja kuulla, hyvä mikroyrittäjä, freelancer tai "sisäinen yrittäjä"?


Jos luit personal training -blogini vuoden 2018 viimeisen postaukseni, kerroin siinä tavoitteekseni kaltaisteni miroyrittäjien menestyksen tukemisen. Olen aina sanonut, että toiminta peittoaa pähkäilyn, ja siksi tämäkin homma pitää vaan käynnistää. Ja nyt on käynnistetty tämän blogin avulla!

Minulla on tukuittain juttuideoita, mutta koska tämä blogi on Sinua varten, tarvitsisin hieman apuasi... Joten...

Kommentoisitko alle, mistä aiheista Sinä, hyvä mikroyrittäjä-kollegani tai sisäinen yrittäjä) haluaisit minun kirjoittavan tulevissa postauksissa?

Jaan mielelläni 10 (vaikka itse sanonkin) melko menestyksekkään yrittäjävuoteni aikana hihaan tarttunutta oppia, jotta sinä menestyisit ja välttäisit ne tuhannet karikot, joille olen tässä matkan varrella karauttanut!

Eli tässä esimerkkejä teemoista, kerro mikä ja mahdollisesti tarkemmin mikä osa-alue niissä kiinnostaisi? 😊

  • Markkinointi
  • Myynti 
  • Viestintä 
  • Yrittäjän taloudellinen menestys, puskuri ja turva
  • Sijoittaminen 
  • Hinnoittelu
  • Työtehon lisääminen
  • Ajanhallinta 
  • Palautuminen 
  • Ajatusmaailma / "mindset"
  • Jokin muu, mikä? 
Tervetuloa mukaan matkalle kohti menestystä! 😊

Hyppää samantien veloituksetta mukaan "Menestyvän mikroyrittäjän sisäpiiriin", jossa saat paitsi tietenkin tiedon kaikista tämän blogin päivityksistä, myös muuta menestystietoa ja -vinkkejä blogitekstien lisäksi! 


Timo Haikarainen 


ps. Tässä Seminaari, jota et halua yrittäjänä, yrittäjähenkisenä tai sijoittamisesta ja vaurastumisesta kiinnostuneena missata!

pps. Oikopolku, ei kun ultranopea Formula-baana helvetin hyväksi liikunta-alalla: https://www.th-valmennus.com/seminaari-x



Kommentit

  1. Yrittäjän taloudellinen menestys, puskuri ja turva

    Hinnoittelu

    VastaaPoista
  2. Moi Vilho!

    Kiitos paljon, näistä aiheista tulossa materiaalia takuuvarmasti! :)

    Ollaan kuulolla!

    -Timo

    VastaaPoista
  3. Hienoa päästä lukemaan äijän ajatuksia myös yrittäjyyden saralta! Myynti on ainakin yksi sellainen asia, johon olisi kiinnostavaa kuulla äijältä tärppejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukava kuulla! Ja tärkeä aihe, siitä on tulossa matskua takuulla! :)

      Poista

Lähetä kommentti