Mikroyrittäjän uudenvuodenlupaukset -näin teet omasi ja pysyt niissä!

Vuosi ja vuosikymmen lähenevät loppuaan. On uudenvuodenlupausten aika.. Myös yritystoimintaan liittyvien lupausten!

Nykyään on muotia parjata uudenvuodenlupauksia: "Ei niitä kannata antaa, kun ne eivät kuitenkaan pidä!", "Ei mitään projektiajattelua, pelkkää hömpötystä nuo lupaukset!".

Nämä "vinkit" ovat yhtä hyviä kuin suurin osa valtavirtavinkeistä. Eli aivan hanurista.

Miksi näin? No, uudenvuodenlupaus on eräänlainen tavoite ja sitoumus. Jos katsotaan tutkimustietoa, sekä tavoitteenasettelulla että sitoumuksilla (jopa itse omaan pöytälaatikkoon laadittu "liikuntasopimus") on mainiota tutkimusnäyttöä toimivuudestaan. Niitä tekevät ihmiset onnistuvat huomattavasti useammin kuin tavoitteet ja lupaukset väliinjättäneet tai niitä huonosti hyödyntäneet.


Kuva 1. Tein 2019 vuodelle uudenvuodenlupauksen. Reilun 10 vuoden suht menestyksekkään yksinyrittäjätaipaleen jälkeen halusin auttaa mahdollisimman montaa mikroyrittäjää ja yrittäjähenkistä palkkatyöntekijää menestymään entistä paremmin. Tuo uudenvuodenlupauksen kautta syntyi tämä blogi, ja sen kautta olen myös puhunut yrittäjän menestystekijöistä, kuten myynnistä useissa paikoissa vuonna 2019. Tässä puhun LähiTapiolan tiimille myynnistä 16.12.2019 Jyväskylässä. Liikuntapsykologia on auttanut minua menestymään yrittäjänä, ja siinä tuttuja teemoja käsittelen myös tässä artikkelissa! 


Mikä yhdistää uudenvuodenlupauksensa pitäneitä ja mitä mikroyrittäjä voi häneltä oppia? 


Itse uudenvuodenlupauksiakin on tutkittu. Eräässä tutkimuksessa seurattiin 2 vuotta terveystapoihin liittyneen uudenvuodenlupauksen tehneitä. Vielä kahden vuoden päästä noin 20% ihmisistä oli pysynyt lupauksissaan (tämä on muuten terveystapojen kohdalla oikein hyvä luku!).

Heitä, ja myös lupauksestaan lipsuneita, yhdistivät tietyt tekijät. Kun mikroyrittäjänä laadit oman uudenvuuodenlupauksesi, nappaa talteen voittajien vinkit ja pysy kaukana luovuttajien tavoista!

Lupauksessa pysyneitä yhdistää itsesäätely ja palkitseminen


2 vuotta lupauksesaan pysyneillä oli parempi itsesäätely. He pystyivät kontrolloimaan tekemisiään paremmin heikkoina hetkinä. Tämä taito on kultaa mikroyrittäjälle! Aina välillä sonta saavuttaa tuulettimen, sille ei voi mitään. Joskus isompi kökkökasa, joskus pienempi. Tällaisena hetkenä on kullanarvoista oppia tunnereaktioistaan ja ottaa aikalisä jatkumossa, joka menee näin:

1. Ärsyke (sonta saavuttaa tuulettimin) > 2. Tunne (pelko, v.tutus, viha, epätoivo) > 3. Reaktio (raivoaminen, hanskat tiskiin tai lamaantuminen)

Kun itsesäätelysi kehittyy, kakkospaikassa otat suoran tunnereaktion sijasta aikalisän. Tunnistat tunteen, hyväksyt sen, mutta mietit, mites tästä mentäisiin rakentavasti eteenpäin sen sijasta, että menisit autopilotilla reaktio-osaan.

Ja se palkitseminen. Se on tärkeää. Olen liikuntapuolella usein sanonut, että kehitys EI lopu tyytyväisyyteen. Se loppuu ennemminkin liikaan ja armottomaan itsekritiikkiin, vailla kykyä myös taputtaa itseään olalle ja todeta, että "menipä mainiosti!". Näin on myös yritystoiminnassa. Pahimmat itsensäruoskijat näivettyvät pian omaan negatiivisuuteensa, eivätkä saa lähellekään parasta potentiaaliaan irti.

Joten mieti jo etukäteen, miten palkitset itsesi onnistumisen hetkellä yrittäjänä! (tai yrittäjähenkisenä palkkatyöläisenä).

Lopeta nämä uudenvuodenlupausten luuseritavat ja tee omista lupauksistasi totta!


Lupauksissaan epäonnistuneita yhdistivät itsesyytökset ja toivotaan toivotaan -asenne. Tämä on tärkeää, ja liittyy hieman edelliseen kohtaan.

Itsesyytökset ja negatiivisissa tunteissa vellominen johtavat helposti tavoitteesta luopumiseen. Lisäksi "sontaa tuulettimeen" -paikat kuuluvat AINA tähän yrittäjän ah, niin ihanaan arkeen!

Nimittäin ONNISTUJILLA sattui matkan varrelle 14 "repsahdusta". Onnistujillakaan siis EI mene aina kaikki kuin elokuvissa. Nämä repsahdukset ovat niitä yrittäjän sontaa tuulettimeen -paikkoja. Silloin lupauksista luopuneet alkoivat syytellä itseään. Tämä on todella haitallista ja ei johda mihinkään. Lupauksissa pysyneet taas miettivät rauhassa, mitä he voivat oppia tilanteesta ja tehdä seuraavalla kerralla paremmin!

Toinen lupaus-luusereita yhdistävä tekijä oli toivotaan toivotaan -asenne. He ajattelivat, että jokin tietty lupauksen toteuttamiseen liittyvä ongelma menee ohi itsestään. He pistivät päänsä pensaaseen.

Ongelmat yritystoiminnassa EIVÄT yleensä mene ohi itsekseen. Ne vaativat toimia. Lupauksissa onnistuneet taas kerran miettivät asiaa ratkaisukeskeisesti: Mitä tekoja,  tietoja, taitoja tai tukea tarvitsen, jotta tämä ongelma hoituu? Tee sinäkin ongelmien hetkellä näin!

Aika luoda lupaukset ja tavoitteet vuodelle 2020! 



Jes, sitten vaan tavoitteita ja lupauksia tiskiin vuodelle 2020! Olkoon yrittäjä-taipaleesi alkavana vuonna erittäin menestyksekäs!



Timo Haikarainen

TH-Training Oy


ps. Jos et ole jo Menestyvän mikro-yrittäjän -sisäpiirissäni, hyppää mukaan NYT! Siellä saat itsellesi vinkkejä ja työkaluja, jotka johtavat Sinua entistä parempaan menestykseen. Kaikki, mitä Sinulle siellä jaan, on käynyt läpi säälimättömän kenttätestaukseni äärimmäisen kilpaillulla alalla, jolla toimin. Ja siksi se on takuulla toimivaa! HUOM! Treenipuolen sisäpiiriini kuuluville EI tule yrityspuolen viestejäni, joten muista ilmoittautua maksutta mukaan nimenomaan Menestysvän mikroyrittäjän sisäpiiriin!

Lähde:
Lähde: Norcross ym. 1989. The resolution solution: Longitudinal examination of New Year's change attempts. Journal of Substance Abuse. vol 1. Issue 2. p. 127-134

Kommentit