Oodi self-help / menestyskirjallisuudelle!

Oletko joskus lukenut kolumnin, joka menee suunnilleen näin:

”Hankin kirjoittajan X ”Tie menestykseen” -kirjan. Ihmiskokeeni alkaa.

Viikko 1: Olen täynnä puhtia muuttaa elämäni! Herkut roskiin, suunnitelma rikastumiseen on tehty ja säästäminen aloitettu!

Viikko 2: Sorruin viineriin kaverin kanssa kahvitellessa… Ja heräteostoksiakin tuli tehtyä. Mutta luen lisää ja yritän skarpata ensi viikolla!

Viikko 3: Huomaan, että minusta ei tullutkaan hoikkaa ja rikasta. Vein tämän opuksen suosiolla kirppikselle, käperryn nojatuoliin nauttimaan hyvästä suklaasta! Johtopäätös: Siinäs näitte, amerikkalainen self-help kirjallisuus on täytä paskaa!"

Itse en edes muista, kuinka monta vastaavaa kirjoitusta olen nähnyt. Onpa aiheesta keksitty kirjoittaa kirjakin. En ymmärrä, mitä näillä ajetaan takaa? Kenties kollektiivista synninpäästöä kirjoittajalle ja lukijakunnalle siitä, että mitään ei kannata edes yrittää tehdä?

Nyt haluan kertoa erilaisen esimerkin. Toivon, että se saa yhdenkin ihmisen muuttamaan käsitystään aiheesta!


Näin tutustuin Self-Help / menestys-kirjallisuuteen 12 vuotta sitten 

Itse tutustuin kunnolla tähän kirjallisuuslajiin 2007 ja 2008 vuoden vaihteessa, kun olin mestarivalmentaja Marko Malvelan pitämällä loistavalla valmennusopin mentori-kurssilla. Olin todella vakuuttunut Markon ”holistisesta” tietämyksestä ja siitä, että hän sai paljon asioita aikaan. Kysyin häneltä salaisuutta esim. ajanhallintaan. Marko kertoi minulle ajanhallinta-periaatteesta, joka löytyi Stephen R. Coveyn kirjasta ”Tie menestykseen: 7 toimintatapaa henkilökohtaiseen kasvuun ja muutokseen”.

Marssin ensi töikseni kirjakauppaan ja ostin kirjan. Hullaannuin aiheesta täysin. Tein reissun Helsinkiin Akateemiseen kirjakauppaan ja suuntasin ”Self-Help” -hyllylle. Hankin vastaavia kirjoja kuten Napoleon Hillin ”Think and Grow Rich”, Dale Garnigien ”How to Win Friends and Influence People”.Tutustuin myös Jack Canfieldin ja Brian Tracyn teoksiin.


Tästä se lähti. Ostin tämän kirjan Marko Malvelan suosituksesta 2007/2008 vaihteessa.


Näin self-help /menestys-kirjallisuus muutti elämäni 

2007-2008 vaihteessa elin köyhyysrajan alapuolella opiskelijakämpässä, tuolloin jo yli 30-vuotiaana. Minulla oli taipumus jäädä kiinni negatiivisiin asioihin ja perus-voitotteluun, vaikka persoonallisuuteni on jollain lailla positiivisuuteen kallellaan.

Kirjat ja hiljalleen laajentuva videotarjonta netissä kuitenkin ajoivat päähäni viestiä: ”Kannattaa yrittää!”, ”Ajattele takaiskuja opetuspaikkoina. Epäonnistumisia ei ole. Katso ensimmäisenä, mitä voit oppia!”, ”Kaikki voivat vaurastua, tarvitaan jatkuvia tekoja!”

Jossain näistä materiaaleista oli lause:

 ”Everything is programming!”

Eli kaikki ärsykkeet ja viestit ovat mielemme ”ohjelmointia” ajattelemaan joko mahdollisuuksien, yrittämisen ja jatkuvien parannusten kautta.

TAI uhkien, lamaantumisen, luovuttamisen ja epätoivottavankin tilanteen hyväksymisen kautta (sen sijaan, että sitä pyrittäisiin aktiivisesti muuttamaan), oli kyseessä sitten liikunta, paino, yritystoiminta tai varallisuus.

Ohjelmointi oli siis kohdallani todella positiivista. Samoin se kannusti jatkuvaan itsensä kehittämiseen. 2010-luvun alussa "ohjelmointi" oli minulla jo todella voimakkaasti päällä. Muistan kun vuonna 2011 olin ”SuomiMies seikkailee” testauskiertueella testauspäällikkönä. Tehtäväni antaa palauteluentoja terveysviestintään joskus sangen penseästikin suhtauville herroille, joista osa oli paikalla työterveyden ”pakottamina”. Olisin voinut jäädä voivottelemaan syksyn harmautta ja herrojen penseyttä sekä "epäkiitollista" rooliani korostavaan, matalaan mielialaan, kun syksyiset päivät lyhenivät.

Sen sijaan heräsin hotellihuoneessani joka aamu 30-45 min aikaisemmin, sillä mielessäni pyöri Jeffrey Gitomerin lause ”Early bird doesn’t catcht the worm, early bird makes the money!”, ja pyöritin koneelta Brian Tracyn menestysperiaate-videota. Se sai minut lannistumisen sijaan aktiivisesti pohtimaan, miten saan herrat naulittua palaututeltan penkkiin kuin takiaiset ja innostettua heitä tekemään terveytensä ja kuntonsa eteen jotain!

Minulta on kysytty (muun muassa tässä videohaastattelussa), onko menestys vaatinut uhrauksia. Toki se työtä on vaatinut, mutta pitkälti self-help / menestyskirjallisuuden avulla homma on näyttäytynyt minulle innostavana itsensä kehittämisen polkuna.



Myös yritystoiminnassa sovelsin jatkuvasti self-help -ja menestysoppaista oppimiani periaatteita. Minulle tuli vastoinkäymisiä, kuten kaikille tulee, mutta siitä huolimatta jutut etenivät kuin höyryjuna.


Taustalla on myös tiedettä - liikuntapsykologian ja self-help/menestyskirjallisuuden yhteys

Olen lukenut opintojeni yhteydessä liikuntapsykologiaa ja opettanutkin sitä liikuntaneuvojille. Liikuntapsykologian puolella huomasin, että aivan valtaosa Napoleon Hillin jo 1920-luvulla paperille saattamista menestysperiaatteita löytyy liikuntapsykologian peruskäsitteistä:

Pystyvyydentunne ja itseluottamus: Kirjat korostavat tätä jatkuvasti! Muistuta itseäsi onnistumisistasi! Et ole tippaakaan huonompi kuin muut! Aikaisemmat epäonnistumisesi eivät määrittele tulevaisuuttasi!

Itsepuhelu, eli sisäinen puhe/ääni: Samoin tämä keskeinen käsite löytyy lähes kaikista kirjoista: ”Asetu peilin eteen ja sano itsellesi ”Minä olen hoikka/viehättävä/varakas”! Kuvitteletpa onnistuvasi tai epäonnistuvasi, olet useimmiten oikeassa!

Tavoitteenasettelu: Kirjat ja puhujat nostavat tämän todella isoon rooliin! Itse pääsin yritystoiminnan ja varallisuuden kasvun kanssa kunnolla vauhtiin, kun aloin soveltaa esimerkiksi Brian Tracyn ja Jim Labadien mieleeni ”ohjelmoinnin” kautta tuomaa ajatusta, että tulotasoon ja varallisuuteen VOI VAIKUTTAA. Sitten kehitin tästä oman tulo/tavoite -menetelmäni.

Kirjat hyödyntävät myös mielikuvaharjoittelua, vireystilan säätelyä sekä monia muita periaatteita. Kenties paras puoli self-help / menestyskirjallisuudessa on se, että ne eivät tee jutuista monimutkaisia ”koukeroita” ja jää vatvomaan innottomasti, vaan periaate on ”V.ttu anna mennä ja tee se!”!  Liikuntapsykologian teoreettisempi kirjallisuus ja self-help / menestys -kirjallisuus yhdistettynä ovat olleet minulla todella, todella toimiva kombinaatio paitsi itseni myös muiden jeesaamisessa (mistä lopulta tulee ne parhaat kiksit)! 

 

Pelkkä asenne, positiivisuus ja itseluottamus ei riitä: Tarvitaan AINA myös työkalut!

Voin siis itse sanoa, että self-help / menestyskirjallisuus muutti elämäni. Olen paitsi saavuttanut ammatillisia tavoitteitani, elänyt terveellisesti, saavuttanut yritystoiminnassani jo ensimmäisen 1-4 vuoden aikana tuloksia (puhumattakaan myöhemmin), joista en olisi koskaan voinut uneksiakaan mennessäni kirjakauppaan ostamaan ”Tie menestykseen” -kirjan myös pystynyt auttamaan kymmeniä tuhansia ihmisiä parempaan kuntoon ja tekemään omasta elämästäni huomattavasti positiivisemman ja valoisamman.

Siksi suosittelen sinullekin lämpimästi tähän kirjallisuuden lajiin tututustumista. Ja älä säikähdä nauruja, joita todennäköisesti saat osaksesi. Itse olen törmännyt todella usein vähätteleviin ja ”dissaaviin” kommentteihin, kun olen kertonut kirjoista. En oikeastaan muista, milloin joku olisi sanonut: ”Hei, tosi mielenkiintoista, kerro lisää!”. Tämä on harmi. Mutta älä sinä jää murheen alhoon, vaan ryhdy toimeen!

Ja viimeiseksi: Kirjat ovat mainio tapa ”ohjelmoida” menestyjän ajatusmaailmaan itseensä. Niitä pitää kerrata ja kerrata. Ja sitten se tärkein juttu:

Muista kuitenkin AINA yhdistää tähän parhaat mahdolliset konkreettiset työkalut, joilla edistät tavoitettasi. Liittyipä se sitten terveyteen, painoon, yritystoimintaan, työuralla menestymiseen tai vaurauden kasvattamiseen!

Jos kaipaat konkreettisia työkaluja, joilla itse loin yritystoiminnalleni, henkilöbrändilleni ja talouspuolelleni menestystä, autan sinua mielelläni uunituoreella ”Tienaa, sijoita ja vaurastu” -verkkokoulutusseminaarilla. 

Tsekkaa sen kattava ja todistetusti kenttätestattu sisältö täällä. Samassa paikassa kerron lisää esimerkiksi tuosta taloudellisen tilanteeni kehittymisestä. Siinä oli siis mukana self-help / menestyskirjojen ajatusmaailma ja siihen päälle käytännön työkalut, jotka koulutuksessa sinulle opetan!

Menestysterveisin!

Timo Haikarainen , TH-Training Oy


ps. NYT UUTTA! Perustin juuri "Menestyvä Mikroyrittäjä" -facebook -ryhmän! Tervetuloa mukaan keskustelmaan yksinyrittäjän, kevytyrittäjän, mikroyrittäjän ja yrittäjähenkisen palkkatyöntekijän menestystekijöistä sekä saamaan ja jakamaan kullanarvoisia vinkkejä! Liity ryhmään täällä: https://www.facebook.com/groups/329800641787774/

ps. Jos et ole jo Menestyvän mikro-yrittäjän -sisäpiirissäni, hyppää mukaan NYT! Siellä saat itsellesi vinkkejä ja työkaluja, jotka johtavat Sinua entistä parempaan menestykseen! Kaikki, mitä Sinulle siellä jaan, on käynyt läpi säälimättömän kenttätestaukseni äärimmäisen kilpaillulla alalla, jolla toimin. Ja siksi se on takuulla toimivaa! HUOM! Treenipuolen sisäpiiriini kuuluville EI tule yrityspuolen viestejäni, joten muista ilmoittautua maksutta mukaan nimenomaan Menestysvän mikroyrittäjän sisäpiiriin!


Kommentit