Vaanivatko nämä 3 riskiä liiketoimintaasi? Näin otat ne hallintaan ja parannat samalla tulostasi!




Moni ei tiedä, että luin itseni yritysviestinnän tradenomiksi ennen kuin liikuntatiede ja liikunta-ala veivät minut mennessään. Näistä opinnoista mieleeni muistuu erityisen hyvin erä helmikuun pakkasaamun luento, 19 vuotta sitten. Ja hyvä niin. Se opetus on ollut minulle äärimmäisen hyödyllinen. 

Opettajamme Kari Halme teetti meillä työn Nokian (silloisen kännykkä-nokian) alihankkijaketjusta. Aloimme luennoilla aloimme purkaa töitä. Montakaan yksityiskohtaa en omasta työstäni tai muiden töistä muista, mutta yksi asia tuolta luennolta jäi hakkaamaan päähäni. Kari toisteli sitä jatkuvasti. Itse asiassa niin paljon, että ajattelin mielessäni, että eiköhän tuo nyt ole vähän liioittelua. Nämä firmathan porskuttavat! Se asia oli..

Yhden asiakkaan tuoma valtava riski

Nokian alihankinnan ympärille muodostuneesta klusterista löytyi huimia menestystarinoita, kuten Perlos. Mutta pian tuo Karin hokema riski toteutui. Nämä menestystarinat muuttuivat murheellisiksi lauluiksi, kun Nokia ensin siirsi alihankintaa ulkomaille ja sitten lopetti kännykkätuotannon kokonaaan.

Tässä artikkelissa käyn läpi mikroyrittäjän riskiä. Erityisesti kolmea erittäin suurta riskitekijää, joista yksi on tuo yhden asiakkaan riski. Ja ennen kaikkea sitä, miten voit tätä riskiä vähentää ja hallita. 

Kerron jokaisen riskin kohdalla omia riskinhallintatoimiani ja lopussa listaan vielä yleisiä konsteja, jotka toimivat varmasti alalla kuin alalla. 

HUOM! Koska aihe ei ole "seksikäs" huomautan heti, että useimmat tässä artikkelissa mainitsemani keinot paitsi vähentävät riskiäsi myös LISÄÄVÄT liiketoimintasi tuottavuutta (vaikka klassisen teorian mukaan riskin kasvaminen lisää tuottoa ja vähentäminen heikentää sitä). 


Kuva 1. Riskinhallinta kiinnostaa usein vasta kun riski on toteutunut kokonaan tai osittain. Mikroyrittäjän kannattaa maanläheisellä tavalla hallita riskejään muutenkin kuin ostamalla tietoturvaohjelma läppäriin. 


Mikroyrittäjän riski 1. Yhden asiakkaan riski


Mikroyrittäjälle on mieluisaa luottaa yhteen isoon asiakkaaseen. Homma pelaa mukavasti tutun kanssa, tilauksia napsuu kuin liukuhihnalta, eikä tarvitse pahemmin edes myydä tai markkinoida. Tämä tunne on hyvin petollinen. Kuten Nokian casessa, yhden tilaajan varaan rakentuva liiketoiminta on super-haavoittuvainen.

Tarkastele hieman liikevaihtoasi. Tuleeko siitä todella suuri osa, sanotaanko yli 20-25% samalta asiakkaalta? Jos tulee, älä työnnä päätä pensaaseen, vaan kuvittele pahin mahdollinen skenaario. Eli se, että tilaukset loppuvat tältä taholta KOKONAAN. Miten liiketoimintasi kestäisi sen?

Oma esimerkki: Olen aina pyrkinyt siihen, että yhden tilaajan tuoma liikevaihto tai liikevoitto ei koskaan nouse suhteettoman suureksi. Minulle on tullut tässä reilun 10 vuoden aikana useita iskuja, joissa 10-15% liikevaihdosta tuonut tilaaja on joko a) lopettanut tilaukset kokonaan esimerkiksi lopettaessaan kokonaan Suomen liiketoiminnan tai b) vähentänyt niitä todella merkittävästi melko lyhyllä aikavälillä. Silti tämä bisneksen hajauttaminen on estänyt ”rypyt” liikevaihdossa käytännössä kokonaan.


Mikroyrittäjän riski 2. Yhden tuotteen/palvelun riski



Jos myyt vain yhtä tuotetta tai tuoteryhmää, se saattaa olla erittäin riskialtista. Itse toimin etupäässä liikunta-alalla. Erityisesti tällä alalla trendit tulevat ja menevät. Liiketoiminnan pikainen rakentaminen jonkin trendin varaan voi auttaa ”ratsastamaan aallonharjalla”, mutta pidemmän päälle tämä strategia voi olla todella riskialtis.

Yhden tuotteen strategiaa uhkaa muun muassa: teknologian vanheneminen, trendin ja muodin hiipuminen, lainsäädännön muuttuminen, korvaavan teknologian tai tuotteen ilmaantuminen markkinoille ym. ym.

Oma esimerkki: Itse olen hallinnut tätä riskiä useilla eri tavoilla. Varsinaisessa valmennustyössä en ole koskaan profiloitunut esimerkiksi jonkin treenivälineen tai treenimuodon (kahvakuula, kehonpainoharjoittelu tms.) ympärille, vaan pyrkinyt tekemään aina sitä, mikä on tarpeellista sen sijasta, mikä on muodikasta. Hyödyntäen kaikkia käytössä olevia välineitä ja menetelmiä sen mukaan, mikä toimii parhaiten ja tuottaa parhaat tulokset. 

Lisäksi pelkän valmennustoiminnan rinnalla olen tehnyt oikeastaan alusta asti myös koulutusta, luennointia ja materiaalintuottamista.

Nykyään on usein trendikästä ”fokusoitua” toiminnassa. Mikro- ja yksinyrittäjälle tämä ei aina ole järkevää. Jos esimerkiksi itse fokusoituisin VAIN valmentamaan tai VAIN kouluttamaan, tämä paitsi lisäisi riskiä myös heikentäisi ammatillista kehittymistäni. 

Suosittelen tässä, että erilaiset tuotteet tai palvelut tuovat selkeää synergiaa toisilleen. Minulla koulutustyö ja materiaalintuotto pakottavat minut pitämään itseäni vimpan päälle ajan tasalla alan tietoudesta ja toisaalta runsas valmennustyö auttaa yhdistämään teorian ja käytännön ainutlaatuiseksi ”hiljaisen tiedon” kokonaisuudeksi. Yhtälö ei olekaan enää 1+1=2, vaan 1+1=3! Riskienhallinta ja riskin vähentäminen siis lisää tässä tapauksessa arvontuottopotentiaalia!

Mikroyrittäjän riski 3. Yrittäjän työkykyriski


Mikro- tai yksinyrittäjä on itse valtava riski liiketoiminnalle. Entäpä jos terveys pettää lyhyeksi aikaa tai pidemmäksi aikaa? Jos työtä ei pysty tekemään, harvemmin tilille tulee mitään täytettä. Erityisesti jos oma terveys on priimaluokkaa ja ikää mittarissa vasta 20 – tai 30 -alkava luku, niin tästä ei tule useinkaan murehdittua, vaan minimi YEL maksaen homma tulee sysättyä ”sitten joskus” -osastoon. 

Oma esimerkki: Tällä osa-alueella olen itse huolehtinut riittävästä vakuutusturvasta, mutta erityisesti myös luonut mikroyrittäjän taloudellista puskuria ja mielenrauhaa, josta kirjoitin erikseen tässä artikkelissa

Loistavia käytännön keinoja mikroyrittäjän kolmen ison riskin hallitsemiseen


Opettele myymään. Jos liiketoiminta on alkanut heti alussa rakentumaan yhden ison asiakaan ympärille, tätä taitoa ei ole välttämättä ollut PAKKO kehittää. Jos silloin tilaushanat menevätkin kiinni, niin kusi on toden teolla sukassa. Mutta jos myyntitaitosi on hyvällä tasolla, saat yleensä aina lisää bisnestä. Itse näen myynnin mikroyrittäjän kriittisen tärkeänä kansalaistaitona. Tulen kirjoittamaan myynnistä lisää tässä blogissa. Myyntiin liittyviä juttuja löydät tästä blogista jo täältä ja täältä.

Tee tarjouksia ja hanki bisnestä, vaikka et sitä ”tarvitsisi”. Silloin kun kaikki menee kuin elokuvissa yhden tai kahden ison asiakkaan kanssa, ei tule helposti mieleen hankkia uusia liidejä ja konktoida niitä. Hyvä periaate, josta jota käyn usein läpi asiakkailleni henkilökohtaisessa bisneskonsultaatiossa, on ”yksi uuden bisneksen yhteydenotto viikossa”. Silloinkin, kun kaikki rullaa, tee kerran viikossa kontakti uuteen tahoon niin, että siitä voi seurata liiketoimintaa. Se on selvä, että näistä harva johtaa uuteen bisnekseen, mutta osa johtaa. Ja samalla hallitset JATKUVASTI ensimmäistä ja isoa riskiä -eli yhden tai muutaman ison asiakkaan riskiä.

Ryhdy ”monialayhtiöksi”. Kuten sanoin, tämä ei ole nykyään trendikästä. Jos pörssiyhtiö ”fokusoi ydinliiketoimintaan” ja myy pois ”rönsynsä”, ei se tarkoita, että sinun mikroyrittäjänä kannattaa tehdä samoin. Itse asiassa erittäin monet aikaisemmin lähinnä laitevalmistajina tunnetut pörssiyhtiöt ovat lisänneet massiivisesti huoltoliiketoimintaansa. Se tuottaa silloinkin, kun laitetilauksia ei ropise mailin täydeltä. Kuten mainitsin, pyri tässä aina löytämään ”synergisiä” liiketoiminnan osa-alueita. Niin, että 1+1 on kahden sijasta 3.  Mitä voisit tehdä kapean ydinliiketoimintasi lisäksi ja miten voisit saada tämän osa-alueen pyörimään?

Huolehti vakuutusturvastasi ja hanki taloudellista mielenrauhaa. En ole vakuutusalan asiantuntija, enkä sellaista ala tässä leikkimään. Mutta käy luotto-vakuutusmyyjäsi kanssa läpi ”pahin mahdollinen tilanne” ja miten selviäisit siitä kuivin jaloin? Ja mitä se vaatisi? Ryhdy myös itse luomaan taloudellista turvaa ja mielenrauhaa säästämisellä ja sijoittamisella. Tiedän, että tämä on usein vaikeaa, sillä pitkän tähtäimen jutut ovat aina helpoin sysätä syrjään, vaikka ne ovat kaikkein tärkeimpiä.

Huolehdi itsestäsi! Sinuun itseesi ja työkykyysi liittyvää riskiä voit onneksi hallita hyvin myös omilla päivittäisillä teoillasi. Huolehdi riittävästä palautumisesta ja kohtuullisesta työkuormasta. Nuku riittävästi, eli yleensä 7-9 tuntia yössä. Syö terveellisesti ravitsemussuositusten mukaan ja vältä runsasta tai säännöllisistä alkoholinkäyttöä. Liikun liikuntapiirakan suositusten mukaan, eli joko 2,5 h matalalla teholla tai 1h 15 min kovemmalla teholla sekä kohenna lihaskuntoasi 1-2 krt viikoittain. HUOM! Vaikka et olisi sairas, kunnon kohoaminen, terveellinen ravinto ja riittävä uni lisää takuulla työtehoasi! Jälleen riskin pienentäminen lisää lisää tuottoa! 

Milloin mikroyrittäjän kannattaa aloittaa riskienhallinta? Eilen, mutta viimeistään tänään!


Riskienhallinnassa on todella helppo tuudittautua siihen, että ”kyllä kaikki järjestyy”. Ei aina järjesty. Siksi kannattaa tehdä vähintään omassa vallassa olevat asiat niin, että kaikki menisi mahdollisimman hyvin ja yrittäminen oman intohimon parissa etenisi hankaluuksienkin hetkellä hyvin!

Ja sitten, sana on vapaa: Kommentoi alle, miten sinä hallitset riskiäsi yritystoiminnassasi? Tai oletko kenties saanut kantapään kautta opetusta riskienhallinnan tarpeellisuudesta?

Menestysterveisin,

Timo Haikarainen 😊✌

timo.haikarainen(at)th-valmennus.com 
TH-Training Oy


ps. Jos et ole jo Menestyvän mikro-yrittäjän -sisäpiirissäni, hyppää mukaan NYT! Siellä saat itsellesi vinkkejä ja työkaluja, jotka johtavat Sinua entistä parempaan menestykseen. Kaikki, mitä Sinulle siellä jaan, on käynyt läpi säälimättömän kenttätestaukseni äärimmäisen kilpaillulla alalla, jolla toimin. Ja siksi se on takuulla toimivaa! HUOM! Treenipuolen sisäpiiriini kuuluville EI tule yrityspuolen viestejäni, joten muista ilmoittautua maksutta mukaan nimenomaan Menestysvän mikroyrittäjän sisäpiiriin!


Kommentit